• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

martes, 2 de enero de 2018

Catequistes creadors de comunitat

Catequistes: solució per les esglésies a les missions

La sorpresa va ser molt gran per a mi: En tots els poblats (més de cent) de la immensa parròquia que se'ns havia encomanat al sud del país, els cristians celebraven en el matí de cada diumenge el Dia del Senyor. Admirable!. I com ho solucionen amb només dos sacerdots per garantir la celebració del diumenge per tots els racons? El catequista (delegat de la Paraula se l'anomena a Amèrica Llatina) acull a la comunitat cristiana del seu lloc que es disposa per a la celebració. Arriben els lectors amb la seva Bíblia i les lectures repassades prèviament per proclamar-les amb claredat a l'assemblea. I els músics i cantors amb les seves guitarres i instruments... L'assemblea es va congregant, es saluden els uns als altres i es disposen a celebrar el Dia del Senyor: es canta, s'escolta la Paraula de Déu, s'acull amb atenció el comentari senzill del catequista, s'alimenten en la comunió quan disposen d'ella, es donen els avisos i es prenen els acords per a la setmana. En les altres capelles evangèliques del poblat també es congreguen els seus cristians. És el Dia del Senyor!
La Paraula proclamada, acolliment i celebrada en el diumenge es desgrana en vida en Déu durant la setmana: els ancians i malalts són visitats i es prega amb ells a les seves cases, els nens i joves tenen la seva catequesi, els responsables es reuneixen per preparar la celebració següent i per donar seguiment a les tasques de la comunitat. Són ells (catequistes o delegats de la Paraula els qui cuiden i garanteixen dia a dia la marxa de la comunitat. Una vegada a l'any arriba el sacerdot i es celebren l'eucaristia, els baptismes i les noces, si n'hi ha. I l'aire de festa és encara major aquest dia.
L'església en els llocs de missió gasta les seves principals energies a formar responsables de les comunitats (catequistes o delegats de la Paraula); els reuneix una o dues vegades a l'any per capacitar-los en cursos i tallers i els acompanya en la seva vida de fe. Ells són cristians adults i exemple de fe i de vida creient: CATEQUISTES CREADORS DE COMUNITAT!
El que sentim sobre ells ho retrata amb encert el cartell editat per a aquesta Jornada Missionera d'Epifania: una comunitat reunida i assentada sobre la Paraula de Déu, que li va donant forma de cor, fent-li sentir que és portadora de la tendresa de Déu vessada sobre ella i l'envia a vessar aquest amor sobre els petits i els pobres seguint a Jesucrist que està entre ells (és a la creu cap a la qual tots orienten la seva mirada). Aquesta és la COMUNITAT cristiana que cada CATEQUISTA s'esforça a CREAR amb l'impuls que ve de l'Esperit.
Per més informació, visitar pàgina IEME