• 75 SEM BURGOS


    Dona i missió
  • SOS EMERGÈNCIA


    OMP amb Turquia i Síria
  • "GUIA COMPARTIR LA MISSIÓ"


    Propostes de voluntariat missioner
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera de joves
  • SUPERGESTO


    Plataforma per als joves interessats en la missió
  • ANIMACIÓ MISSIONERA


    Recursos per l’animació missionera amb infants
  • GESTO


    Revista missionera per als més petits
  • OMPRESS


    Servei missioner de notícies
  • AJUDA A LES MISSIONS


    Col·labora amb els missioners espanyols

martes, 27 de febrero de 2018

Paraules del nostre Arquebisbe...

DIA D’HISPANOAMÈRICA
4 de març de 2018

El primer diumenge de març l’Església celebra el Dia d’Hispanoamèrica. És una jornada impulsada des de 1959 per enfortir els llaços de fraternitat i comunió amb els països de parla hispana del continent americà.
Des del viatge de Colom fins avui han estat molt milers els religiosos que durant aquests segles han creuat l’oceà per dur a Amèrica la llavor de l’Evangeli. També sacerdots diocesans, en el marc de l’OCSHA (Obra de Cooperació Sacerdotal Hispanoamericana).
La llavor ha donat un gran fruit en aquelles terres. Actualment, dels 1.200 milions de batejats, la meitat viuen a Amèrica, i d’ells, 480 milions als països llatinoamericans. Dos països són els que tenen més catòlics del món: Brasil (134 milions) i Mèxic (96 milions).
Per si faltava una dada que confirmés la puixança de l’Església hispanoamericana, des del 13 de març de 2013 els catòlics tenim el primer Papa procedent d’aquest continent. Francesc és el pontífex número 266 de l’Església universal.
En aquest Dia d’Hispanoamèrica no sols preguem pels missioners, alguns d’ells seglars, que han anat a aquests països atenent una crida vocacional. També preguem per tants germans nostres llatinoamericans que han vingut a viure entre nosaltres, enriquint la nostra societat amb les seves tradicions culturals i amb la seva forma, sovint més cordial i més sensible, de viure la religió comuna.
En un món global, «l’Església en sortida» que estimula el Papa es produeix en ambdues direccions. És molt el que des d’aquí hem portat a Amèrica i molt el que ens ve retornat amb aire de frescor, a una Europa que sembla envellida quan es pensa en la joventut perenne de la fe.
Molts hispanoamericans venen com a immigrants. I davant el nouvingut —com ho ha assenyalat el Papa—, a vegades es té «por que pertorbin l’ordre establert, que robin alguna cosa que hem construït amb patiment». «Els nouvinguts també tenen pors: por de la confrontació, del judici, de la discriminació, del fracàs. Aquests temors són legítims, es fonamenten en dubtes perfectament comprensibles des del punt de vista humà. No és pecat tenir dubtes i pors. El pecat és deixar que els nostres temors determinin les nostres respostes, com renunciar a l’encontre amb l’altre.»
Aquestes reflexions del Papa poden ajudar-nos perquè la integració sigui completa. Personalment vull agrair a tants immigrants arribats de l’Amèrica hispana el servei impagable que presten a persones grans, cuidant-les a casa seva o acompanyant-les quan surten al carrer. Són veritablement de la família i l’enriquiment espiritual és mutu i abundant.
† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat
--------------------------------------------------------
DÍA DE HISPANOAMÉRICA
4 de marzo 2018
El primer domingo de marzo la Iglesia celebra el Día de Hispanoamérica. Es una jornada impulsada desde 1959 para fortalecer los lazos de fraternidad y comunión con los países de habla hispana del continente americano. 
Desde el viaje de Colón hasta hoy han sido mucho miles los religiosos que durante estos siglos han cruzado el océano para llevar a América la simiente del Evangelio. También sacerdotes diocesanos, en el marco de la OCSHA (Obra de Cooperación Sacerdotal Hispanoamericana). 
La simiente dio un gran fruto en aquellas tierras. Actualmente de los 1.200 millones de bautizados, la mitad viven en América y de ellos 480 millones en los países latinoamericanos. Dos países son los que tienen más católicos del mundo: Brasil (134 millones) y México (96 millones).
Por si faltaba un dato que confirmara la pujanza de la Iglesia hispanoamericana, desde el 13 de marzo de 2013 los católicos tenemos al primer Papa procedente de este continente. Francisco es el pontífice número 266 de la Iglesia universal.
En este Día de Hispanoamérica no solo rezamos por los misioneros, algunos de ellos seglares, que han ido a estos países, atendiendo a una llamada vocacional. También rezamos por tantos hermanos nuestros latinoamericanos que han venido a vivir entre nosotros, enriqueciendo nuestra sociedad con sus tradiciones culturales y con su forma, a menudo más cordial y más sensible, de vivir la religión común. 
En un mundo global, la «Iglesia en salida» que estimula el Papa se produce en ambas direcciones. Es mucho lo que desde aquí hemos llevado a América y mucho lo que nos viene devuelto con aire de frescura, a una Europa que parece envejecida cuando se piensa en la perenne juventud de la fe.
Muchos hispanoamericanos vienen como inmigrantes. Y ante el recién llegado –como ha señalado el Pap¬a–, a veces cabe «el miedo de que perturben el orden establecido, roben alguna cosa que hemos construido con sufrimiento. Los recién llegados también tienen miedos: temen la confrontación, el juicio, la discriminación, el fracaso. Estos temores son legítimos, se basan en dudas perfectamente comprensibles desde el punto de vista humano. No es pecado tener dudas y miedos. El pecado, es dejar que nuestros temores determinen nuestras respuestas, como renunciar al encuentro con el otro».
Estas reflexiones del Papa pueden ayudarnos para que la integración sea completa. Personalmente deseo agradecer a tantos inmigrantes llegados de la América hispana el servicio impagable que prestan a personas mayores, cuidándolas en sus casas o acompañándolas cuando salen a la calle. Son verdaderamente de la familia y el enriquecimiento espiritual es mutuo y abundante. 

† Jaume Pujol Balcells
Arzobispo metropolitano de Tarragona y primado